Review Nikon d800 en Fuji x100s

Gebruikerservaring met de Nikon D800 en de Fuji X100s
Compact of DSLR
Deze post gaat over mijn subjectieve gebruikerservaring met beide camera’s.

Dit is geen technische test want die zijn al genoeg op internet te vinden. Dit verslag is ook helemaal niet objectief maar ‘ter lering ende vermaeck”.

Het is bedoeld om een beeld te krijgen van de sterke en zwakke punten van beide camera’s in de dagelijkse praktijk. Het kan ook nuttig zijn om te lezen als je twijfelt over de aanschaf van een compactcamera of een DSLR.

Beide camera’s komen heel goed uit testen, dat is geen garantie dat je er dan wel mooie of aansprekende foto’s mee zal maken. Dat hangt af “van het oog van de fotograaf”. Moet je dus zelf doen. Belangrijk bij het beoordelen van een camera vind ik op de eerste plaats gebruikersgemak en dan pas technische kwaliteit van de bestanden als het niet om opdrachtfotografie gaat. Ook moet de camera gemakkelijk doen waarvoor je hem hebt aangeschaft.

boot

Onder gebruikersgemak versta ik:

– de camera start snel op
– stelt snel scherp
– heeft een betrouwbare belichtingsregeling
– heeft een goede zoeker
– laat zich makkelijk/eenvoudig instellen
– betrouwbaar
– niet zwaar en groot

Onder technische kwaliteit van de bestanden versta ik:

– niet teveel ruis op iso 800
– doortekening in schaduwen en hoge lichten
– scherpe beelden
– fotografische inzetbaarheid

cam 2 cam 1

Waar gaat het om:

De camera het moet “doen” op het moment dat ie “het” moet doen. Dat lijkt misschien heel voor de hand liggend, toch zijn er camera’s die moeilijk of ingewikkeld zijn in te stellen, een lange opstart tijd kennen of een trage scherpstelling hebben waardoor je net “het moment” mist. Denk aan een smartphone of sommige compact camera’s waarbij je niet direct de opname kan maken doordat de camera zich nog aan het instellen is.

Als het niet om technische opdrachtfotografie gaat, lijkt mij het “inhoudelijke” belangrijker. Liever een spannende foto vol ruis dan een saaie plaat van uitmuntende technische kwaliteit. Bij opdrachtfotografie moeten de bestanden natuurlijk perfect zijn.

toren

Gebruikersgemak x100s versus d800:

 opstarten en zoeker:

Beide camera’s starten snel op, de d800 is het snelst. Dit hangt vooral bij de Fuji af hoe je de camera gebruikt. De Fuji x100s heeft twee soorten zoekers, een optische en een elektronische (EVF). Gebruik je EVF dan is de Fuji irritant traag. Je krijgt eerst een overbelicht beeld dat pas verdwijnt als de camera de correcte belichting heeft ingesteld. Menig keer miste ik daardoor “het moment”. Gebruik je het optische zoekerbeeld dan is de camera snel maar kan er sprake zijn van parallax of er wordt op het verkeerde punt scherp gesteld (gaat meestal wel goed). Verder zie je een gedeelte van het objectief in de zoeker waardoor je dus niet het hele beeld ziet. Dit is bij Leica M camera’s ook zo.

De Nikon wint op alle fronten, is snel en nauwkeurig en heeft een hele goede zoeker.

clouds

belichtingsregeling en het instellen van de camera:

Beide camera’s hebben een goede belichtingsregeling. De Nikon is geavanceerder omdat die ook rekening houdt met de onderwerpafstand. In de praktijk (straatfotografie, landschapjes) komen er in 90% van de gevallen goed belichte foto’s uit beide camera’s. Bij tegenlichtsituaties moet je natuurlijk ingrijpen.

Dat ingrijpen gaat bij de Nikon heel makkelijk. Nu kom ik dus op het instellen van de camera. Beide hebben heel veel instelmogelijkheden waarbij ik nu alleen de scherpstelling en de belichting wil bespreken.

Het verplaatsen van het autofocuspunt gaat op de Fuji nogal onhandig is mijn ervaring. Voor je het weet ben je bezig met de instellingen voor macro of flitsinstellingen. Gaat het toch goed dan is het toch een beetje behelpen met de gevoelige multifunctionele knop. Is het de enige camera waar je mee werkt dan zal je er wel een keer aan wennen.

Eigenlijk is die multifunctionele draai- en drukknop achterop de Fuji mijn grootste bezwaar. Wat een klunzig ding! De Fuji X100, het vorige model, had hem ook al. Jammer dat Fuji dit bekende probleem niet aangepakt heeft.

De aan/uit schakelaar van de Fuji x100s verdraait te gemakkelijk bij het pakken van de camera of door het onder de jas dragen springt de schakelaar gemakkelijk in de “on” stand.

halfcam

Het aanpassen van de belichting gaat makkelijk op beide camera’s. Dat kan met de “AEL” knop of door een tegenlichtcompensatie in te stellen. Beide camera’s hebben hier makkelijke knoppen voor. Hier wint de Fuji X100S omdat die een draaiknop heeft. Maar dit is geen “big deal”.

gewicht en omvang camera

De Fuji X100s wint het hier van de Nikon, tenminste als je niet wilt sjouwen. De Fuji is een mooie compacte degelijke camera die je makkelijk de hele dag overal mee naar toe kunt nemen. Ook fijn “low profile”, op plaatsen waar ze camera’s liever weren val je niet op. De Nikon wordt eerder opgemerkt en kan als intimiderend ervaren worden. Dan ben je dus in het nadeel. Bovendien is die ook zwaar, zeker met een zoomlens en het ding past niet onder je jas.

betrouwbaarheid en fotografische inzetbaarheid

Beide zijn betrouwbaar hoewel de batterij van de Fuji tamelijk plotseling de geest kan geven. De bestanden, als je in RAW fotografeert zijn uitstekend. De Nikon kan je makkelijk op 3200 iso gebruiken. Eerder was het zo dat de compactcamera’s beduidend slechtere bestanden leverden. De Nikon D800 heeft een sensor die twee keer zo groot is, die bestanden zijn echt wel beter of ruimer inzetbaar maar het is niet zo dat ze spectaculair beter zijn. Met de doortekening in hoge lichten en schaduwen zit het wel goed.

Zou de Fuji X100S een Nikon D800 met 35mm lens kunnen vervangen? Misschien voor journalistiek, documentair werk of straatfotografie wel.
Bij HDR vind ik de Nikon makkelijker en zekerder werken(als je geen statief bij je hebt). Moeten er hele grote prints komen, dan liever de Nikon, voor foto’s op internetpagina’s zal je geen verschil zien. Benieuwd of iemand kan zien waarmee de foto’s bij deze review zijn gemaakt. € 25,– korting op een cursus als je het goed hebt.
De Nikon gebruik ik voor opdrachten om twee redenen, de mogelijkheid om lenzen te wisselen en de trefzekere instellingen op een degelijke camera body, de Fuji X100s is dan m.i. te fragiel. Mocht ik op kosten van de baas als backpacker een reisreportage maken in een ver land dan zou de Fuji mee gaan. Is er goed vervoer en geen gesjouw dan de Nikon met wat extra lenzen.
Soms is de Nikon te zwaar om mee te nemen, de Fuji kan altijd mee. De Fuji kan geen objecieven wisselen maar je kunt altijd met platen thuiskomen en de bestanden zijn van goede kwaliteit.

dog

De ideale camera bestaat niet

Op de Fuji X100s is eigenlijk weinig aan te merken, goede bestanden, compact, hele goede lichtsterke lens (wel snel last van tegenlicht), degelijk (behalve dat onhandige draaiwiel). Ideaal om naast een spiegelreflex te hebben. Onopvallend fotograferen gaat er heel goed mee en ondanks dat het een compact is zijn de bestanden van hele goede kwaliteit. Te vergelijken en soms beter dan bijvoorbeeld de halfkleinbeeld instap DSLR’s. Goed dus voor journalistiek en straatfotografie en wie niet wil sjouwen.

De Nikon D800 is groot, zwaar en log. Kan lenzen wisselen etc. Maar zou er niet graag een berg mee beklimmen. Zeer comfortabel in het gebruik. De video mogelijkheden zijn ook beperkter in vergelijking met een Canon 5diii. De video bestanden zijn wel erg goed. Goed voor vele takken van fotografie maar wel met sjouwen.

FUJI update okt 2014:

Nu is er dan ook het “t” model X100t. De gammele knopjes zijn aangepakt waardoor de camera nog begerenswaardiger is geworden.

by

Related Posts

  • Post Image

Social Icons